Top 10 cele mai bine platite joburi din Romania

cele mai bine platite joburi din romania

În România, în timp ce peste 1,5 milioane de persoane primesc un venit lunar minim brut de 3.000 de lei, există profesii unde remunerațiile ajung la câteva mii de euro, subliniind diversitatea pieței muncii din țară.

Ilfovul.ro îți prezintă în acest articol care sunt cele mai bine platite joburi din Romania.

Află care sunt cele mai bine plătite meserii în România

Sorina Faier, expert în resurse umane, a evidențiat un clasament al profesiilor cu cele mai ridicate salarii, incluzând atât meserii tradiționale precum medicina și avocatura, cât și roluri moderne, specifice sectorului IT, care beneficiază de compensații financiare superioare mediei.

Sorina Faier a subliniat progresele semnificative ale pieței muncii din România în ultimele decenii, care oferă acum oportunități de carieră atractive și pachete salariale competitive.

Cu toate acestea, a menționat că nivelul salariilor din România este încă în proces de ajustare post-comunistă și, în comparație cu alte țări din Europa, salariile sunt relativ mai mici.

În pofida acestui context, anumite domenii se disting ca fiind cele mai bine plătite meserii din România.

Top cele mai bine plătite joburi din România:

Iată clasamentul celor mai bine plătite profesii în România, conform analizei efectuate de Sorina Faier.

  1. Medici: Specialiștii din domeniul medical, precum cardiologii sau chirurgii, au venituri lunare care pot atinge 10.000 de euro, combinând veniturile din sectorul public și cel privat. Această remunerație reflectă complexitatea și importanța rolului lor în societate.
  2. Avocați: Experții legali cu peste zece ani de experiență pot câștiga în medie 5.000 de euro lunar, un salariu care recunoaște complexitatea și responsabilitățile lor.
  3. Manageri IT: Într-un domeniu în expansiune, managerii IT beneficiază de salarii competitive, ajungând la medii de 6.500 de euro pe lună, reflectând cererea mare pentru experți în tehnologie.
  4. Director Financiar: Specialiștii financiari joacă un rol crucial în gestionarea finanțelor companiilor mari, cu salarii ce pot atinge 6.000 de euro lunar, evidențiind importanța lor strategică.
  5. Ingineri în petrol și gaze: Sectorul energetic oferă salarii atractive, de aproximativ 5.500 de euro pe lună, datorită complexității și riscurilor asociate.
  6. Director de vânzări: Rolul esențial în generarea veniturilor companiei se traduce prin salarii de până la 5.000 de euro pe lună, combinând partea fixă cu bonusuri bazate pe performanță.
  7. Piloți: Având în vedere responsabilitățile și complexitatea meseriei, piloții din România pot câștiga între 4.000 și 6.000 de euro lunar.
  8. Manager de proiect: Cererea mare în diverse industrii asigură managerilor de proiect salarii medii de aproximativ 4.500 de euro pe lună.
  9. Specialist în resurse umane: Importanța creșterii și dezvoltării echipei se reflectă în salariile directorilor de HR, care pot ajunge la 4.000 de euro net pe lună.
  10. Arhitect: În contextul expansiunii sectorului imobiliar, arhitecții experimentați pot câștiga în jur de 3.500 de euro pe lună.

Sorina Faier a accentuat că aceste cifre reprezintă medii și pot varia în funcție de experiență, regiune și dimensiunea companiei.

Deși salariile din România sunt comparativ mai mici decât în alte țări europene, există domenii unde remunerațiile sunt competitive, sugerând un potențial de creștere economică.

Cum ți se pare lista cu cele mai bine platite joburi in Romania?