Cum ai ajuns în situația de a zâmbi stânjenit, de a te simți inconfortabil în propria piele și de a evita preparatele pe care nu demult le îndrăgeai? Poate ai pierdut un dinte în urma unui accident, poate boala parodontală a pus stăpânire pe starea ta de sănătate sau poate cariile netratate la timp au dus, în mod inevitabil, la extracții. Oricare ar fi motivul care te-a adus în acest punct, dorința este una comună. O știm cu toții: dorința de a-ți recăpăta zâmbetul, încrederea și funcționalitatea danturii.
Ai nevoie de implanturi dentare. Sunt moderne, durabile și înlocuiesc dinții lipsă, făcând ca zâmbetul tău să se simtă și să se vadă natural. Descoperă, în acest articol, când este momentul potrivit pentru a cere ajutorul specialiștilor și dacă tu ne numeri printre cei potriviți acestui tratament.
De ce ai nevoie de un implant dentar?
Credeai că pierderea dinților este o problemă estetică? Află că lipsa dinților afectează întreaga cavitate bucală, digestia și fizionomia. Deci? S-ar putea să te răzgândești și să nu mai amâni vizita la stomatologie. Iată de ce ai nevoie de un implant dentar:
- Restabilirea funcției masticatorii: Nu poți mesteca dacă ai dinți lipsă sau o poți face, dar va fi un proces ineficient și, uneori, dureros;
- Prevenirea migrării dinților vecini: Lipsa unui dinte creează un spațiu. În timp, acesta poate conduce la înclinarea sau migrarea celorlalți dinți. De aceea se recomandă implantul dentar cât mai repede cu putință după extracție;
- Menținerea structurii faciale: Știi vorba aceea cu „față căzută”. Se potrivește foarte bine aici. Edentația poate crea acest aspect fizionomiei;
- Îmbunătățirea vorbirii și a încrederii în sine: Un zâmbet cu spații edentate va afecta pronunția. Atât dicția, cât și aspectul estetic poate duce la evitarea socializării, deci la sentimentul de insecuritate.
Tipuri de implanturi dentare
Dacă boala parodontală pune stăpânire pe starea ta de sănătate, ai nevoie de un specialist în parodontologie și, mai apoi, de un medic implantolog care să te ajute să alegi cea mai bună opțiune pentru tine. Iată care sunt principalele tipuri de implanturi dentare:
- Implanturi endoosoase (intraosoase): Sunt cele mai comune. Se inserează în osul maxilar sau mandibular;
- Implanturi subperiostale: Se inserează sub gingie, deasupra osului maxilar. De regulă, se recomandă pacienților care nu au suficient volum osos sau care, din diferite motive, nu pot suporta procedura de adiție osoasă;
- Mini-implanturi dentare: Acestea sunt mai subțiri, fiind utilizate în special pentru proteze stabilizate;
- Implanturi zigomatice: Acestea se ancorează în osul zigomatic, fiind recomandate în cazuri severe de resorbție osoasă.
Când ai nevoie de un implant dentar?
Ai destul de multe motive să apelezi la ajutorul unui medic specializat în implantologie. Iată câteva momente-cheie:
- După extracții dentare, pentru a preveni resorbția osoasă;
- Când proteza mobilă devine incomodă;
- Când proteza mobilă devine instabilă;
- Când dinții vecini sunt sănătoși și nu dorești compromiterea acestora pentru a beneficia de o punte dentară.
Cine este candidatul ideal pentru implant dentar?
Implanturile dentare sunt potrivite pentru toți pacienții care au nevoie de o soluție rezistentă pe termen lung, pentru toți cei care vor să afișeze un zâmbet complet. Iată cum arată profilul candidatului ideal:
- Are o sănătate orală bună: cu gingii sănătoase, fără infecții sau parodontoză;
- Are o stare generală de sănătate bună: diabetul necontrolat, bolile autoimune și unele tratamente pot influența negativ integrarea implantului în os;
- Are suficient os: dacă osul nu este suficient din punct de vedere cantitativ sau calitativ, se recomandă procedurile de adiție de os;
- Nu fumează: deși pacienții fumători pot beneficia în continuare de implant dentar, la modul general, tutunul afectează vindecarea și crește riscul de eșec.
Ce faci dacă nu ești candidatul ideal?
Dacă nu poți bifa toate punctele menționate mai sus, te poți baza pe noile tehnologii și tratamente avansate. Da, există soluții pentru toată lumea. Alternativele ar fi:
- Adiții osoase;
- Implanturi zigomatice sau alte implanturi pentru cazuri complexe;
- Sisteme moderne de protezare mobilă.
În cele din urmă, trebuie să înțelegi că totul începe cu un consult amănunțit. După evaluare, medicul îți va spune dacă ești sau nu candidatul ideal pentru implant dentar.