Deficitul de forță de muncă în România: o provocare economică și socială (P)

forță de muncă în România

În contextul economic actual, România se confruntă cu un deficit de forță de muncă alarmant, situație recunoscută de autorități precum Ministerul Muncii și Comisia Europeană, care estimează că abia peste șapte ani lipsa de personal va putea fi redusă la un nivel acceptat de Uniunea Europeană.

Specialiști precum Cristina Chiriac, Președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), subliniază că deficitul de forță de muncă rămâne principala provocare pentru antreprenori, iar populația activă locală nu reușește să acopere nevoile de pe piața muncii. În acest sens, recrutarea de personal străin a devenit o soluție la îndemână pentru a echilibra situația.

Dimensiunea deficitului forței de muncă

Majoritatea antreprenorilor români spun că lipsa angajaților este principalul obstacol în derularea afacerilor pe care le au. Potrivit unui studiu realizat de PwC pentru AmCham România, deficitul la nivel național a fost de 150.000 de angajați în anul precedent, iar estimările indică dublarea acestui număr până în 2026.

De asemenea, impactul economic al acestui deficit s-a ridicat la 4,4 miliarde de euro în 2022, sumă ce reprezintă 10% din creșterea PIB-ului nominal. În lipsa unor măsuri concrete, se va ajunge la 9,5 miliarde de euro gaură în economia țării  până în 2026.

Ce se întâmplă cu populația țării?

Potrivit statisticilor, în ultimul deceniu, între 2010 și 2022, 1 million de români au plecat din țară, iar în următorii 10 ani, până în 2023 se estimează că încă 1,1 milioane de locuitori vor emigra. România se află în top trei privind populația care nu lucrează, cu toate că are vârsta necesară, arată noi date ale Eurostat. Țara noastră are un procent de angajare de 68.7% fiind mai mare decât Italia (66.3%) și Grecia (67.4%). Această rată ridicată de inactivitate este influențată pe lângă emigrare și de îmbătrânirea populației și rata scăzută a natalității.

Perspective și soluții

Situația din România este comparabilă cu cea din alte state europene, însă abordările diferă. Țări precum Germania și Franța au adoptat politici eficiente de integrare a grupurilor sub-reprezentate în piața muncii. În România, rata de ocupare rămâne sub media europeană, în special în rândul femeilor, tinerilor, persoanelor slab calificate și a altor grupuri vulnerabile, conform unui raport al Comisiei Europene. Rata de ocupare a persoanelor slab calificate a fost de doar 44,9% în 2022, mult sub media europeană de 57,2%.

Cu toate acestea, atât autoritățile române, cât și instituțiile private, au început să colaboreze pentru identificarea unor soluții, cum ar fi promovarea formării profesionale și a educației pentru adulți și programe de reconversie profesională. De asemenea se mizează și pe muncitorii străini pentru a suplini deficitul forței de muncă în industrii precum agricultură, construcții, logistică și producție, sectoare care au cele mai mari contribuții la economia țării.

Creșterea costului forței de muncă

În ciuda lipsei de personal, costul orar al forței de muncă s-a mărit, înregistrând o creștere de 16,45% în primul trimestru al anului 2024 față de aceeași perioadă din anul anterior, conform datelor Institutului Național de Statistică. Cele mai mari creșteri au avut loc în sectoare precum învățământ (33,3%), hoteluri, restaurante (27,06%) și construcții (20,49%). Astfel, veniturile în creștere ale angajaților, oferă un motiv suplimentar pentru a atrage, inclusiv din străinătate muncitorii care pot beneficia de condiții mai favorabile decât cele din țările de origine.

Concluzie

În contextul deficitului de forță de muncă și al nevoii de soluții imediate, agenția Workasia.ro se dovedește un partener valoros pentru companiile care au nevoie de personal calificat, cu experiență.  Specializată în recrutarea de personal asiatic, agenția selectează candidații din industrii precum construcții, producție, agricultură, HoReCa, îngrijire copii și menaj, muncitorii trecând prin procese riguroase de testare.

În plus, agenția se ocupă de toate formalitățile și documentele necesare, asigurându-se că personalul îndeplinește toate condițiile de care angajatorul are nevoie.

De asemenea, WorkAsia.ro activează pe piața de peste 5 ani, timp în care a adus peste 10 000 de muncitorii asiatici din țări precum Pakistan, Indonezia, Vietnam, Sri Lanka, India și Nepal, iar feedback-ul clienților a fost pe măsura serviciilor de calitate prestate. 

WorkAsia.ro se angajează să ofere soluții eficiente și de durată angajatorilor din România, contribuind la reducerea crizei de muncitori prin personal asiatic instruit.