Culturile de cereale sunt expuse riscului de a fi compromise de boli și dăunători. Protejarea lor este un lucru pe care toți agricultorii și fermierii trebuie să-l aibă în vedere pentru a avea hambarele pline cu recolte sănătoase.
Riscul de infestare poate fi minimizat prin câteva practici agricole, una dintre ele fiind alegerea unor fungicide pentru grâu, care asigură un control eficient al bolilor cauzate de ciuperci patogene (fungi). Află în continuare și alte strategii care pot asigura succesul unei culturi de cereale.
Rotația culturilor previne acumularea de patogeni și dăunători
Rotația culturilor presupune schimbarea periodică a tipului de cultură cultivată pe un anumit teren. Procesul ajută la prevenirea acumulării de patogeni și dăunători specifici unei anumite culturi. De exemplu, pot fi alternate cerealele (grâu, porumb, orz) cu alte culturi precum plante oleaginoase sau leguminoase, astfel încât să se întrerupă ciclul de viață al agenților patogeni și dăunătorilor.
Alegerea soiurilor rezistente la boli reduce nevoia unor tratamente chimice
Pentru a reduce nevoia de tratamente chimice la cereale și pentru a asigura o recoltă mai sănătoasă, este indicat să optezi pentru soiuri rezistente la boli. Poți face acest lucru urmărind recomandările producătorilor români, astfel încât să ai siguranța că semințele sunt de calitate superioară. În cazul porumbului, unele dintre cele mai utilizate soiuri de către fermierii din România, datorită rezistenței ridicate la boli și dăunători, sunt: Pioneer, Cera, KWS și Olt.
Monitorizarea frecventă a dăunătorilor și bolilor
Infestările detectate timpuriu pot fi tratate mai rapid și mai eficient, până să apuce să afecteze culturile în mod iremediabil. Există echipamente moderne cu care se pot verifica de la distanță culturile, cum ar fi dronele agricole de supraveghere. Cu ajutorul acestora, poți detecta din timp apariția bolilor și dăunătorilor, pentru a interveni de urgență și a salva culturile.
Fertilizarea corectă întărește rezistența naturală a plantelor
Este foarte important ca plantele cultivate să aibă parte de o nutriție echilibrată. Aceasta poate întări rezistența naturală a cerealelor la dăunători și boli. Aplică îngrășămintele în funcție de analize de sol, pentru a evita excesul de azot, care poate favoriza apariția unor boli precum făinarea sau rugina.
Irigarea excesivă poate contribui la dezvoltarea bolilor fungice
Irigarea culturilor trebuie să țină cont de necesitățile plantelor. Astfel, dacă udarea este excesivă, poate crea condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor fungice. Utilizează, de asemenea, metode care minimizează riscul ca plantele să fie udate pe frunze și părțile aeriene. Asigură un drenaj corespunzător al terenului, evitând stagnarea apei, care, pe lângă bolile fungice, mai poate cauza și putrezirea rădăcinilor.
Aplicarea tratamentelor fungicide și insecticide este o măsură de siguranță
Sunt multe situații în care aplicarea fungicidelor și insecticidelor poate controla în mod eficient bolile și dăunătorii. Aplică întotdeauna tratamentele chimice respectând recomandările și dozele de pe etichetele produselor. În același timp, este indicat să alternezi fungicidele, pentru a preveni apariția rezistenței la agenții patogeni. Există atât fungicide de contact, care se lipesc de plante, dar nu sunt absorbite de către acestea, dar și fungicide sistemice, care sunt absorbite de plante și se pot muta de la locul de aplicare spre alte părți ale plantelor. Acestea sunt câteva fungicide care sunt eficiente în lupta cu ciupercile ce apar la cereale: Aviator XPro EC 225, Amistar, Azoxipro, Elatus Era, Nativo Pro, Falcon Pro Ec 425, Talendo.
Un control eficient al buruienilor poate scădea riscul de boli
Buruienile pot fi gazde pentru boli și dăunători și pot afecta grâul și din cauză că sunt un concurent agresiv pentru: apă, lumină, nutrienți, spațiu de dezvoltare. Un control eficient al buruienilor, prin lucrarea solului sau erbicidare, este necesar pentru a împiedica bolile și insectele dăunătoare să afecteze culturile.
Adaptarea și combinarea acestor metode, în funcție de fiecare cultură, contribuie la o agricultură mai sustenabilă și mai eficientă, prin reducerea riscurilor asociate bolilor și dăunătorilor.