Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului: Guvernul va putea reduce cu 50% numirile interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat la nivel central

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului: Guvernul va putea reduce cu 50% numirile interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat la nivel central

Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului, a anunțat că ieri, la Palatul Victoria, s-a desfășurat atelierul de lucru Abordarea provocărilor legate de performanța întreprinderilor de stat printr-o mai bună guvernanță corporativă.

Liberalul Mircea Abrudean a precizat că Secretariatul General al Guvernului este responsabil de Reforma 9 din PNRR – „Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat” ca parte a Componentei 14 “Buna Guvernanță”.

„Vom putea astfel asigura responsabilitatea finală asupra procesului de selecție în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice, atât la nivel central cât și la nivel local, și vom putea sancționa nerespectarea regulilor de guvernanță corporativă.

Prin AMEPIP, Guvernul va putea reduce cu 50% numirile interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat la nivel central, cu 10% numirile interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat locale și vom avea cel puțin 3 companii de stat listate/de tip lease/restructurate, în domeniul energiei și al transporturilor.

În actualul context, transparența, responsabilitatea și integritatea sunt fundamentale pentru orice organizație, indiferent dacă este privată sau publică. În instituțiile statului, aceste principii sunt cu atât mai importante, deoarece ele au impact asupra vieții și bunăstării cetățenilor”, a declarat Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului.

Secretariatul General al Guvernului a transmis că proiectul beneficiază de sprijin financiar integral din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic și este implementat de OECD în cooperare cu Direcția Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene.

Sursă: Secretariatul General al Guvernului