Eurostat: Ilfovul are cea mai mare creștere a populației din UE

Eurostat: Ilfovul are cea mai mare creștere a populației din UE | Ilfovul.ro

Eurostat a publicat recent datele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor din Uniunea Europeană pentru anul 2021.

Datele Recensământului 2021 din România indică o creștere demografică remarcabilă în județul Ilfov, România, cu un procent impresionant de 40% față de recensământul anterior din 2011.

Această creștere plasează Ilfov în fruntea zonelor din Uniune cu cea mai mare creștere a populației. Totodată, populația Uniunii Europene a atins 443,2 milioane de persoane în 2021.

Datele Recensământului 2021, din România, au scos la iveală că județul Ilfov este pe primul loc la mai mulți indicatori demografici.

Analiza detaliată a datelor pentru România arată că județul Ilfov se remarcă printr-o populație predominant tânără, având cea mai mică vârstă medie din țară, de 38,6 ani.

Orașul Popești Leordeni, situat în Ilfov, a înregistrat un câștig impresionant de aproximativ 30.000 de locuitori între cele două recensăminte, ajungând la o populație totală de 53.431 de persoane. Ceea ce reprezintă o creștere de 31.536 de persoane față de 2011.

Comuna Chiajna, de asemenea în Ilfov, a triplat populația în ultimul deceniu, ajungând la 43.584 de rezidenți, cu 29.325 persoane în plus față de 2011.

Recensământul din 2021 relevă că județul Ilfov și municipiul București au cel mai mare grad de ocupare a forței de muncă din țară, cu peste jumătate dintre locuitori activi în câmpul muncii: 52,2%, respectiv 50,8%.

La nivelul Uniunii Europene, Germania rămâne cea mai populată țară în 2021, cu 83,2 milioane de locuitori, urmată de Franța, Italia, Spania și Polonia.

În ceea ce privește țările cu populație medie, Suedia a depășit Portugalia. Pe de altă parte, Malta, Luxemburg și Cipru sunt cele mai puțin populate țări ale UE.

În regiunile UE, Madridul a înregistrat cel mai mare număr de rezidenți, urmat de Barcelona și Roma.

La polul opus, regiunile El Hierro (Spania), Evrytania (Grecia) și Lungau (Austria) au avut cele mai mici populații.

Comparativ cu recensământul din 2011, 16 țări ale UE au înregistrat o creștere a populației, cu modificări semnificative în Luxemburg, Malta și Suedia.

În schimb, populația a scăzut în nouă țări, cu cele mai mari scăderi în Bulgaria, Croația, Letonia și Lituania.

În general, tendințele demografice indică o creștere a populației în vestul și nordul Europei și o scădere în est și sud.

Recensămintele, efectuate la fiecare zece ani, furnizează date esențiale pentru planificarea și implementarea politicilor la nivel local, național și internațional.

Recensămintele din 2021 din UE sunt realizate conform reglementărilor europene și oferă o imagine de ansamblu a structurii populației și locuințelor.

Sursă: Eurostat / Foto Eurostat