Județul Ilfov: Digitalizare în obținerea certificatelor de naștere sau deces – 8 mai 2024

Județul Ilfov - Digitalizare în obținerea certificatelor de naștere sau deces în format digital - 8 mai 2024

Începând cu data de miercuri, 8 mai, cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și din județul Ilfov au posibilitatea de a obține certificate de naștere și deces în format digital, precum și fizic, la cerere, conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Obținerea în format digital a certificatelor de naștere sau deces în județul Ilfov

Procedura de înregistrare a evenimentelor de viață, precum nașterea și decesul, efectuată de ofițerul de stare civilă, se va desfășura acum în format digital.

Conform unui comunicat transmis de Agerpres, implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC a fost demarată în luna aprilie la nivelul tuturor unităților administrative-teritoriale din județul Ilfov.

Astfel, înregistrarea în format digital a deceselor și nașterilor s-a realizat cu succes.

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Evidență a Persoanelor din județele Cluj, Constanța, Hunedoara, Ialomița, Iași, Sibiu și Timiș, împreună cu direcțiile locale de evidență a persoanelor implicate, au pus în funcțiune sistemul în cele șapte municipii reședință de județ.

Digitalizarea la nivel național continuă

O nouă etapă de extindere a SIIEASC este planificată pentru data de 10 mai, prin includerea unor localități din județele Cluj, Constanța, Hunedoara, Ialomița, Iași, Sibiu și Timiș.

Punerea în funcțiune a sistemului informatic la nivel național va fi realizată în mod etapizat și se estimează că va fi finalizată în acest an, pe 24 septembrie, conform precizărilor Ministerului de Interne.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației, și Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au implementat SIIEASC.

Acest proiect a fost cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

În cadrul implementării proiectului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, a oferit un sprijin important.

Valoarea totală a proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC).

De asemenea, 28.952.894,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național, iar 3.705,81 lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.

Sistemul informatic pentru certificate de naștere, căsătorie, divorț și deces

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este format din cinci platforme interoperabile, având ca scop furnizarea de servicii digitale asociate înregistrării sau atestării evenimentelor de viață, cum ar fi nașterea, căsătoria, divorțul și decesul.

Infrastructura SIIEASC integrează o platformă dedicată desfășurării activității tuturor ofițerilor de stare civilă din România, o platformă dedicată cetățeanului, o platformă pentru instituțiile publice partenere – prin intermediul căreia se asigură interoperabilitatea cu administrația publică, și o componentă care include o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitalizate, cuprinzând informații din ultimii 100 de ani, începând cu luna ianuarie 1921, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.