Voluntari un oraș de succes în Ilfov

Conform ultimului recensământ efectuat în 2021, populația orașului Voluntari a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 47.366 de locuitori. 

Acest număr reprezintă o creștere notabilă față de recensământul precedent din 2011, când erau înregistrați 42.944 de locuitori.

Această evoluție demografică subliniază atracția și dinamismul orașului, reflectând interesul crescut al oamenilor pentru această comunitate în ultimul deceniu.

Localizarea și istoria orașului Voluntari

Orașul Voluntari se află în inima județului Ilfov, la nord-est de municipiul București, la confluența râurilor Colentina și Pasărea. 

Această zonă a fost martora formării unor localități istorice precum Plumbuita, Fundeni, Colentina, Tunari, Stefănești și Afumați. 

Teritoriul actual al orașului adăpostește păduri milenare precum Băneasa, Stefănești și Andronache, menținând astfel o legătură specială cu istoria pădurilor Vlăsiei.

Istoria Orașului Voluntari își trage rădăcinile încă din 1660, dar a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada post-Primului Război Mondial. 

Numele său pare a avea origini eroice, provenind de la ardelenii care, în timpul Primului Război Mondial, au trecut munții pentru a se alătura luptei de eliberare de sub jugul habsburgic.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Voluntari a fost martor la evenimente cutremurătoare, incluzând bombardamente și lupte de stradă.

 Intrarea Armatei Roșii în capitală în august 1944 a marcat eliberarea orașului de sub ocupația germană.

Odată cu evoluția administrativă a României, Voluntari a traversat diverse schimbări de statut, de la comună la oraș și, în cele din urmă, în 2004, la statutul de oraș. 

Dezvoltarea sa a fost strâns legată de evoluția sectorului 2 al Bucureștiului și de formarea județului Ilfov.

Administrație și Economie 

Cu o populație ce depășește 40.000 de locuitori, orașul Voluntari a evoluat într-un centru urban dinamic. 

În domeniul educației, orașul oferă acces la patru grădinițe, trei școli și un liceu, împreună cu instituții de învățământ private de prestigiu, cum ar fi American International School of Bucharest și Liceul Internațional bilingv „Mark Twain”.

Infrastructura orașului a fost în curs de dezvoltare, cu introducerea rețelelor de canalizare și apă, asfaltarea străzilor și modernizarea continuă a drumurilor. 

Economia orașului este înfloritoare, găzduind centre comerciale notabile precum METRO, Praktiker, Orient și Proconfort.

FC Voluntari: Un oraș cu echipă de fotbal în Liga 1!

Istoria clubului a început cu înființarea echipei FC Voluntari în 2010, iar echipa și-a făcut debutul în Liga a IV-a, cea mai joasă divizie fotbalistică la acea vreme. 

În anii următori, FC Voluntari a reușit să avanseze rapid în ierarhia fotbalului românesc, promovând succesiv în Liga a III-a, Liga a II-a și, în cele din urmă, în Liga I.

Un moment deosebit pentru FC Voluntari a fost sezonul 2015-2016, când echipa a obținut promovarea în Liga I. 

Performanța a fost cu atât mai notabilă cu cât era prima apariție a clubului în prima ligă a fotbalului românesc. 

În același sezon, FC Voluntari a câștigat și Cupa Ligii, adăugând un trofeu important în palmaresul său.

Echipa își dispută meciurile de acasă pe Stadionul Anghel Iordănescu din Voluntari, care are o capacitate de aproximativ 4.600 de locuri. 

Stadionul a fost numit după celebrul antrenor român de fotbal, Anghel Iordănescu.

De-a lungul anilor, FC Voluntari a continuat să se mențină în Liga I, contribuind la dezvoltarea fotbalului în regiunea Ilfov și oferind o platformă pentru tinerii talentați să progreseze în cariera lor fotbalistică. 

Clubul a devenit cunoscut pentru abordarea sa comunitară și pentru sprijinul acordat fotbalului de bază.

Cum arată piața imobiliară în Voluntari ?

Orașul Voluntari a atras atenția dezvoltatorilor imobiliari, stârnind interesul pentru proiecte rezidențiale de calibru. 

Ansamblurile rezidențiale precum Hydra Residence, Athos Residence sau Artemis Residence reprezintă răspunsul la cererea crescută pentru locuințe moderne și confortabile într-o locație privilegiată.

Urbea ilfoveană reprezintă un amestec fascinant de istorie și dezvoltare. Încorporând tradiții ancestrale și aspirații moderne, acest oraș devine o destinație de viitor promițătoare, în care comunitatea și progresul se întâlnesc într-o armonie distinctivă.

Datorită proximității față de București și facilităților locale, Voluntari a devenit o opțiune atractivă pentru locuință pentru cei care lucrează în capitală. Cererea crescută poate exercita presiune asupra prețurilor locuințelor.

În contextul creșterii cererii, dezvoltatorii imobiliari pot să își extindă proiectele în Voluntari, introducând noi ansambluri rezidențiale sau extinzându-le pe cele existente.

Investițiile în infrastructură, precum drumuri modernizate și mijloace de transport public îmbunătățite, pot avea un impact semnificativ asupra valorii proprietăților.

Voluntari oferă o gamă variată de proprietăți, de la apartamente în ansambluri rezidențiale la case individuale. Diversitatea ofertei poate satisface diferite nevoi ale cumpărătorilor.

Datorită cererii ridicate și a creșterii costurilor construcției, prețurile proprietăților imobiliare pot înregistra o creștere, cu tendința de a rămâne stabilă sau de a crește în continuare în viitorul apropiat.

Transportul în comun un pariu caștigat în Voluntari

Serviciul de Transport Voluntari (STV) reprezintă o inițiativă a Consiliului Local Voluntari dedicată oferirii comunității din Ilfov servicii de transport public local de înaltă calitate.

Prin parteneriatul solid cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, STV pune la dispoziție trasee regionale variate, adaptate nevoilor cetățenești și cu scopul de a facilita mobilitatea în regiune.

Experiența în furnizarea transportului public în Voluntari a început în anul 2008, atunci când STV a obținut dreptul de folosință pe mai multe trasee în urma unei licitații organizate de Ministerul Transporturilor.

În spiritul asigurării călătoriilor sigure și confortabile, STV se implică periodic în modernizarea parcului auto. În prezent, societatea dispune de peste 200 de autobuze urbane, respectând normele de poluare EURO 5 și EURO 6, având o capacitate maximă de 80 de persoane.

Inovația și angajamentul STV se conturează în perspectiva viitoare, cu planuri de a adăuga în flota sa 36 de autobuze electrice, finanțate prin fonduri europene.

Orașul Voluntari beneficiază și de linii de transport operate de Societatea de Transport București, asigurând conexiunea eficientă cu Bucureștiul. Prin aceste eforturi combinate, STV aduce o contribuție semnificativă la facilitarea mobilității locale și la îmbunătățirea calității serviciilor de transport public în regiune.

Avantajele locuitului în Voluntari

Există mai multe motive pentru care cineva ar putea considera mutarea în orașul Voluntari:

  1. Proximitatea față de București: Voluntari este situat la doar câțiva kilometri nord-est de București, ceea ce înseamnă că rezidenții pot beneficia de toate facilitățile și oportunitățile pe care le oferă capitala, fără a fi direct implicați în agitația urbană permanentă.
  1. Comunitatea prietenoasă: Orașul Voluntari are o atmosferă comunitară prietenoasă și atrage o varietate de locuitori, de la tineri profesioniști la familii. Aceasta poate oferi un mediu relaxat și prietenos.
  2. Educație de calitate: Cu acces la grădinițe, școli și licee, inclusiv instituții de învățământ private de prestigiu, orașul Voluntari oferă opțiuni educaționale variate și de înaltă calitate pentru copii și tineri.
  3. Oportunități de agrement: Există parcuri, zone verzi și atracții locale, precum și facilități recreative, care pot satisface nevoile de relaxare și distracție ale locuitorilor.
  4. Dezvoltare imobiliară și investiții: Orașul este martorul unui interes crescut din partea dezvoltatorilor imobiliari, iar aceasta poate fi o oportunitate pentru cei care caută să investească în proprietăți imobiliare.
  5. Transport public eficient: Serviciul de Transport Voluntari (STV) și linii de transport operate de Societatea de Transport București asigură o conexiune eficientă cu Bucureștiul, facilitând mobilitatea în regiune.
  6. Calitatea vieții crescute: Îmbunătățirile continue ale infrastructurii, precum modernizarea drumurilor și introducerea rețelelor de canalizare și apă, contribuie la creșterea calității vieții în oraș.
  7. Sportul și cultura sportivă: Pentru iubitorii de fotbal, existența echipei FC Voluntari și performanțele sale notabile în Liga I pot constitui un motiv suplimentar de a se simți conectați și de a împărtăși pasiunea pentru sport.

Fiecare persoană poate avea motive diferite pentru a alege să se mute într-un anumit loc, iar acestea sunt doar câteva dintre aspectele care ar putea face din Voluntari o opțiune atractivă pentru unii.